Αρχείο Πρακτικών Συνεδριάσεων Δημαρχιακής Επιτροπής Αρχική σελίδα ενότητας

Ο παρών δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε, με σκοπό την διευκόλυνση της ιστορικής έρευνας, σχετικά με την πόλη των Ιωαννίνων, μέσω μιας πλούσιας, σε πληροφορίες, πηγής, των Πρακτικών Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και Δημαρχιακής Επιτροπής Δήμου Ιωαννιτών, για την περίοδο 1913-1995. Το συγκεκριμένο υλικό παρουσιάζει ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει πλήθος πληροφοριών, σχετικά με την εξέλιξη και διαμόρφωση της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας, τις δημογραφικές και ιστορικές διαδρομές, αλλά και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες της πόλης των Ιωαννίνων του 20ού αιώνα

Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες που αφορούν στις συνεδριάσεις και στις αποφάσεις των παραπάνω συμβουλίων καταχωρήθηκαν με τρόπο πυκνό και οργανωμένο, ώστε να διευκολύνεται η ηλεκτρονική αναζήτησή τους, αλλά και η ανάκτηση των ψηφιοποιημένων αντιγράφων τους. Με τον τρόπο αυτό, ο ερευνητής διευκολύνεται στην εύρεση συγκεκριμένης πληροφορίας ή στον εντοπισμό μιας αρχειακής μονάδας, της οποίας γνωρίζει το θέμα, αλλά αγνοεί το περιεχόμενο. Η αναζήτηση ενδέχεται να αφορά σε ένα θέμα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο ενός τεκμηρίου ή ενός συνόλου τεκμηρίων ή ακόμα και σε μια μεμονωμένη πληροφορία. Μέσω του παρόντος ιστότοπου, δίδεται στους ερευνητές η δυνατότητα αναζήτησης βάσει ημερομηνίας συνεδρίασης ή απόφασης, αριθμού απόφασης ή συνεδρίασης, αλλά και όρου (λέξης - κλειδί).

Η πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αντίγραφα είναι «ανοιχτή», έπειτα από κατάθεση αίτησης στην υπηρεσία μας, με την υποβολή των προσωπικών στοιχείων των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με τον Νόμο 1599/1986(1) κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων (εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιοι, οδηγίες, γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις), εξαιρουμένων εκείνων που αναφέρονται στην ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτων.

Οι περιορισμοί πρόσβασης του κοινού σε κατηγορίες αρχείων έχουν τεθεί, από την κείμενη νομοθεσία, και συγκεκριμένα από τους νόμους περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα(2) και πνευματικών δικαιωμάτων(3). Κατά συνέπεια, τα δεδομένα που αναφέρονται σε συγκεκριμένα υποκείμενα και ειδικότερα «στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε ένωση, σωματείο και συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή, καθώς και στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες τους» δεν διατίθενται σε τρίτα πρόσωπα. Εξαιρούνται, βεβαίως, τα στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν να προσδιορισθούν τα υποκείμενα των δεδομένων. Επιπλέον, προστατεύεται η πνευματική ιδιοκτησία για κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, σε οποιαδήποτε μορφή, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

(1) Βλ. επίσης τον Νόμο 1946/1991 «Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και άλλες διατάξεις»
(2) Ν. 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».Βλ. επίσης άρθρο 5 του Ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα διοικητικής διαδικασίας και άλλεςδιατάξεις».
(3) Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα».

Περιήγηση